anställd byter jobb

Varför byter en anställd jobb?

Funderar du på varför en anställd byter jobb? Är det viktigt för ditt företag att behålla era anställda och säkra kompetensutvecklingen? Det är förståeligt, onboardingprocessen är ofta en stor kostnad och många affärsmöjligheter går förlorade när uppbyggda relationer försvinner. De flesta företag gör därför stora ansträngningar att behålla sina anställda. Varför byter då en anställd jobb?

Var går det fel?

Varje gång jag själv har bytt jobb under min karriär (efter avslutade studier, sommarjobb var så klart annorlunda) har det alltid berott på utvecklingsmöjligheter. För mig synliga utvecklingsmöjligheter.

Det innebar alltid högre lön att byta jobb, men det var inte av den anledningen jag sa upp mig. Det var inte att jag vantrivdes med företaget eller kollegorna, jag grät vid många avsked och saknar fortfarande flera av mina kollegor. Det var inte heller arbetsbördan eller arbetstiderna, jag vande mig vid de flesta sätten att arbeta och det fanns för- och nackdelar med alla.

Istället så var det möjligheten att utvecklas, känslan av att mina chefer hade en plan för mig och att det fanns ett nästa steg och sedan ett till.

När jag sedan helt valde att säga upp mig för att driva företag på heltid, så var det främst min familjesituation och min dröm om att kunna göra skillnad för andra människor som avgjorde.

Varje företag och varje chef kunde ha förhindrat att jag sa upp mig genom att lyssna på det som verkligen var viktigt för mig. Det var egentligen inte särskilt mycket som krävdes, men de utgick ifrån att högre lön, mer bonus eller bättre bil var det som var viktigt.

När jag gav uttryck för mina önskningar om utveckling togs det inte på allvar, eftersom de inte förstod drivkraften bakom. Det är vanligt när man lyssnar utifrån sig själv och inte sätter sig in i den andras perspektiv. Poängen är att det är olika för varje person och det krävs lyhördhet och genuint intresse för att förstå var och ens drivkrafter.

Vad vet du just nu?

Vet du varför dina anställda kommer till jobbet varje dag? Är de engagerade och motiverade, eller kommer de till jobbet och gör vad de ska för att sedan gå hem så fort de kan? Vet du vad dina anställda behöver för att må bra med sina uppgifter? Är det kanske tydlighet eller kreativitet? Känner de sig trygga, eller är de osäkra längst inne? Vad håller dem tillbaka, när mår de bäst? Vad drömmer de om?

Hur flexibel är du när det kommer till att anpassa roller och arbetssituationer? Har du förutfattade meningar om hur det måste vara? Vilken personlighet som kommer att lyckas? Hur är en trevlig person och vad behövs för att en grupp ska fungera?

Varför går du till jobbet varje dag? Är du engagerad och motiverad, eller går du till jobbet och gör vad du ska för att sedan gå hem så fort du kan? Vet du vad du behöver för att må bra? Känner du dig trygg i din roll, eller väntar du innerst inne på att någon ska syna din bluff? Hur är du när du är som bäst och vad drömmer du om?

Första steget

Börja med att lyssna på dig själv. Låt dig överraskas av de insikter som du får. Gå sedan vidare med dina anställda och lyssna på riktigt. Skapa trygghet i att kunna vara sig själv, att alla är värdefulla och alla är lysande stjärnor. När du hittar dit kommer dina anställda inte bara att stanna kvar utan också tala om för alla andra hur fantastiskt företaget som de jobbar på är. Kan det bli bättre?

Vill du ha lite tips på vägen? Här kan du läsa mer om coaching och våra erbjudande för företag, eller maila mig med dina tankar så hittar vi möjligheter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *