Lyssna ordentligt

Hör du vad andra säger? – Att lyssna ordentligt

Vi lär oss från tidig ålder hur viktigt det är med kommunikation, att vara tydlig med vårt budskap. Vi lär oss att den som vill påverka andra behöver kommunicera så att mottagaren förstår. Sändaren är ansvarig för att budskapet kommer fram hos mottagaren. Vi vet också att kroppen står för en stor del av det vi säger och det finns många kurser i kroppsspråk och presentationstekniker. Men ännu viktigare för att kommunikationen ska fungera, är att vi lyssnar ordentligt.

Många människor lyssnar efter en ingång för sig själva. Ett ord som ger dem möjlighet att visa vad de själva kan, har gjort eller vet om samtalsämnet. Eller ett ord som bjuder in till att underhålla eller roa den andre med en egen upplevelse eller historia. Eller något som ger en möjlighet att hjälpa den andre, med råd eller tips. De flesta lyssnar på det här viset av ren välvilja, eftersom man vill bidra till samtalet och visa att man är en trevlig, kompetent, rolig, snäll medmänniska, vän eller kollega. Även de flesta som hellre ställer frågor för att visa att de är intresserade av den andra, lyssnar efter något att fortsätta fråga om eller att säga själv.

Ytlighet och konflikter

Vad blir konsekvensen av det här sättet att lyssna? Det blir lättsamma, vad vi kallar cafésamtal. Ibland är det precis det som behövs och alla känner sig nöjda och glada. Men ofta kan de lämna en känsla av tomhet efter sig. Ingen känner sig riktigt sedd eller hörd, samtalen stannar på ytan och det som verkligen berör och utvecklar försvinner, relationen får inte rum att bli djupare.

Vad händer i samtal med olika åsikter? Om man inte lyssnar ordentligt när ens kontrahent är arg eller har en annan åsikt, då försvinner möjligheten till en lösning. Om man bara lyssnar efter sätt att vinna argumentationen, kommer konflikten, grälet eller bråket aldrig att upphöra. Någon kanske sväljer sin stolthet, någon kanske ger med sig, ger upp eller går sin väg. En riktig lösning är det inte.

Så vad innebär det att lyssna ordentligt? Var uppmärksam på det som inte sägs. På känslan som förmedlas och vilket intryck du får. Våga fråga om vad det innebär, vad det betyder, hur det känns. Våga följa din intuition och plocka upp dina egna känslor. Bekräfta det du ser och lär dig vila i tystnad för att invänta den andra, de mest spännande saker kan dyka upp!

För många kan det här kännas väldigt ovant och bli en utmanande förändring. Om du känner att du är nyfiken på att lära dig mer om olika sätt att lyssna och hur du kan använda det för att skapa bättre relationer är du välkommen att maila oss på contact@jalisdevelopment.com.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *