bättre självkänsla underlättar utveckling

Hur underlättas utveckling av en bättre självkänsla?

Det finns många studier som visar att elever som har ett ”growth mindset” har lättare att hitta lösningar på komplexa problem och ta sig an utmaningar. Att inte behöva kunna eller förstå allting på en gång utan att tillåta sig själv att göra misstag och utforska lösningar kravlöst underlättar lärandeprocessen. Men vad är det som behövs för att våga göra fel, ställa frågor och ta nya vägar? Vi menar att bättre självkänsla är en av de viktigaste nycklarna för att underlätta utveckling.

Vi människor har en självklar plats i världen. Den har vi även om vi inte presterar, uppnår eller tillför något. Varje människa har en egen plats och när vi tar den platsen, tar vi inte heller någon annans plats. På vägen, i bemötandet från andra människor kan vi få till oss att vi måste vara, se ut eller göra på ett visst sätt för att bli accepterade. Det sår frön som får oss att tvivla på att vi räcker till, att det får vara lätt, att det kan vara glädjefyllt, kravlöst. Att vi är älskade, förutsättningslöst.

Som barn är det en ren överlevnadsinstinkt att anpassa sig efter omgivningens krav och förväntningar. Man är beroende av gruppen för sin egen fortlevnad. Ofta innebär det tyvärr att en del av en själv trycks ner eller bort och självkänslan får sig en törn. Som vuxen återfår man möjligheten, men även ansvaret, att bryta dessa skadliga mönster och hitta sin egen plats igen.

Stärk din självkänsla

Känner du att din självkänsla inte är på topp och att du därigenom håller dig själv tillbaka? Skulle du vilja bli mer tillåtande mot dig själv och våga vara mer nyfiken? Det första du behöver fatta tag i är tålamod. Rom byggdes inte på en dag och din självkänsla förstördes troligen inte heller på en dag. Låt det alltså ta tid och ta små steg. Börja inom ett område som du tycker är roligt och där omgivningen är tillåtande. Håll fokus på det som ger dig glädje och utforska vad som händer när det blir tokigt. Utmana t.ex. dig själv till att vara den första som prövar, ställa en fråga som känns avig, eller erbjuda dig att vara testperson. Beroende på vad det gäller pushar du dig själv att ta lite mer plats än du brukar.

Sedan tar du ett steg tillbaka och betraktar dig själv utifrån. Bortsett från dina inre tvivel, vad var det som hände egentligen? Hur var din reaktion och hur reagerade de andra? Vad lärde du dig, både konkret om saken och om dig själv? Om du utmanade dig själv på liknande sätt i andra mer utsatta situationer, vad skulle hända då? Vad blir möjligt när det inte längre är viktigt vad andra tycker om dig, eftersom du har en självklar och förutsättningslös plats som är din och bara din?

Det finns hjälp på vägen

Människor med en sund självkänsla är lättare att umgås med och ha som vänner eller kollegor. Vill du göra ännu mer för att stärka din eller andras självkänsla är du välkommen att ta kontakt med oss. Genom att jobba tillsammans med en coach får du fler verktyg, mer insikter om mönster och förhållningssätt och din väg framåt. Är du nyfiken på vilka möjligheter det finns, för dig själv eller ditt team, är du välkommen att maila oss på contact@jalisdevelopment.com.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *