Fastan - tid för livsglädje och tillit

Idag börjar fastan – tid för livsglädje och tillit!

Idag på askonsdagen börjar fastetiden för många människor runt om i världen och pågår fram till påskafton. Det är en påminnelse om att inte ta vårt överflöd för givet och att uppskatta de små glädjeämnena i livet. En behöver inte vara troende för att inse att en paus i racet mot mer och högre kan vara precis den energikick som får oss in på ett mer meningsfullt spår. En väg där det som verkligen är viktigt får mer plats. Ta vara på fastetiden, det ger livsglädje och tillit!

Hur då fasta?

Fastan är en tid för att tänka på andra, och avstå för dem. Bot, inte som böter, utan för att bli botad.

Svenska kyrkan

Det finns många sätt att anpassa sina vanor till ett enklare liv. Vi väljer till exempel bort fika och godis under den tiden vi fastar. Vi drar ner på mängden kött och dricker ingen alkohol. Det gör oss gott att få bryta vanor och det ger perspektiv på beteenden som har utvecklat sig till slentrian. Samtidigt funderar vi igenom hur vi kan hjälpa de som har det sämre än oss. När fastan är slut väljer vi en organisation som får vårt ekonomiska stöd till påsk.

Men det som är mest värdefullt för oss är det som vi får syn på i oss själva när fokus hamnar på något utanför de vanliga ramarna. Därför hör det också till att reducera andra negativa vanor, som att överkonsumera sociala medier eller ett onödigt köpbeteende. Istället hamnar fokus på att umgås med människor som är viktiga för oss eller att vila och meditera med fokus på hälsa och livsglädje.

Tillit och livsglädje, hänger det ihop med fastan?

Det är en lyx att få en naturlig och välkommen paus i det som annars driver oss framåt och uppåt. Genom den här reflektionstiden utvecklar vi vår medkänsla för varandra, påminner oss om allt vi redan har uppnått, kopplar upp oss mot ett större vetande och samlar kraft inför kommande prövningar. Det skapar en medvetenhet om att det egentligen inte är mycket som är nödvändigt för att känna livsglädje. Genom det skapas en tillit till att livets mening inte heller går förlorad i tider med mindre överflöd.

Och nu du!

Utifrån din egen situation, i din vardag, vad skulle du behöva lägga undan för att få en tydligare bild av det som verkligen betyder något för dig? Vad har tagit överhanden och behöver begränsas, vad skulle du må bra av att göra mer av istället? Fastetiden är en fantastisk möjlighet att göra något viktigt, för dig, dina medmänniskor och resten av världen. Hur vill du använda fastan för att få mer livsglädje och tillit?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *