Hjälpa en vän

Har du en vän som behöver stöd?

Det är en ynnest att ha nära vänner och att kunna hjälpa en vän som behöver stöd kan ofta kännas som en av våra viktigaste uppgifter som medmänniska. Som de flockdjur vi är klarar vi oss sällan helt ensamma, vi mår bra av att känna tillhörighet till en grupp som stöttar oss och vi mår bra av att känna oss behövda och viktiga för andra.

Så när en vän behöver stöd gör vi ofta allt vi kan för att hjälpa. Vi lyssnar, tröstar och kommer med goda råd. Vi berättar om liknande erfarenheter, visar att vi förstår och muntrar upp. Vi vill ju så väl och vi vill att vår vän ska känna vilken bra och fin kompis vi är. Känns det igen?

Ibland är det som har hänt en vän så hemskt att vi inte vet vad vi ska säga. För att inte göra det värre så säger vi ingenting. Vi vet ju att det blir bättre med tiden och ibland orkar vi inte med själva heller. Eftersom det inte finns någon lösning som vi kan komma med så kan vi inte hjälpa. Eller så kommer vi med lösningar, men vår vän gör ingenting utan fortsätter älta. Vad gör man då egentligen?

Men vet du vad? De allra flesta människor är helt och fullt kapabla att lösa sina egna problem och hitta vägar framåt. Så vi behöver inte kunna säga rätt saker eller komma med råd. Vi behöver inte ens vara duktiga och handlingskraftiga. Våra erfarenheter och uppmuntrande ord behövs sällan, hur bra de än visar på att det går att ta sig ur den tråkiga situationen.

Så vad är det egentligen som krävs för att hjälpa en vän?

1. Börja med att släppa lösningsförslag och egna prestationskrav.

2. Lyssna, se och bekräfta: Jag hör att det här är svårt för dig, jag ser att du är orolig.

3. Förmedla empati och vara närvarande: Jag känner att du mår dåligt, jag är här när du behöver mig, du är viktig.

4. Visa tillit och tilltro: Jag vet att du är kapabel, du kommer hitta din väg. Jag tror på dig!

=> Genom att lyssna utan att fundera på vad vi själva ska säga härnäst, genom att vara närvarande i känslorna utan att förlora tilliten till den inre kraften och genom att visa att vi finns även när det är svårt skapar vi djupa fina stöttande relationer.

Och om det ändå inte hjälper?

Det finns gränser för hur mycket vi kan hjälpa som vänner och det kan vara svårt att ta det till sig, att inte kunna hjälpa mer. Då är det skönt att det finns professionell hjälp att få.

En väg är att ta hjälp av en coach eller mentor som är utbildad i att följa en människa igenom en förändring. Du kan läsa mer om coaching om du följer den här länken.

Om du upplever att din vän inte slutar älta, inte vågar ta de steg som krävs, eller att motivationen fattas att göra något åt det som skaver så kan du uppmuntra hen att ta kontakt med en coach, antingen genom oss eller med någon annan certifierad coach genom ICF. Det första samtalet är oftast gratis så att klienten får möjlighet att känna om coachen inger förtroende och arbetsmetoden känns rätt.

Vänskapsveckor hos oss! – Vi hjälper dig att hjälpa en vän!

Från och med den 7 november och fram till och med den 16 december firar vi vänskapsveckor här hos oss på Jalis Development.

När du bokar ett kostnadsfritt första samtal genom den här länken så är du välkommen att ta med en vän. Bokar någon av er, eller båda, under samtalet ett online coachingpaket så betalar ni bara hälften av kostnaden!

Mer information får du under det första samtalet, men hör gärna av dig på contact@jalisdevelopment.com om det är något du undrar innan.

Varmt välkomna ska ni vara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *