Sätta mål

Hur sätter man relevanta mål när det är svårt att komma igång?

Beroende på vad det är man drömmer om, så är det ofta rätt lätt att sätta det stora målet. Få ett toppjobb, springa ett maraton, skriva en bok, resa jorden runt eller något annat härligt och spännande du drömmer om. Drömmandet och visualiseringen av det som är vår innersta önskan är både viktigt och hälsosamt. Det för oss närmare våra mål men gör även att vi mår bättre för stunden.

Hur gör man då när tiden rinner iväg och vi fortfarande inte har kommit längre än var vi var förra månaden, eller förra sommaren, eller för fem år sedan? Det finns säkert en anledning till det, saker kom i vägen. Pandemi, barn, föräldrar, svårt på jobbet, eller något annat som tog fokus istället. Livet händer och vi behöver agera annorlunda än vi tänkt, men vi behöver också en väg att komma tillbaka upp på banan igen.

Hur jobbar vi?

Tillsammans med våra klienter (och oss själva) jobbar vi med små steg för att sätta mål när det är svårt att komma igång. Ibland så små steg att det nästan känns löjligt, men med en klar plan på hur det ska ökas på efterhand och vad det ska leda till. Dessutom med en klar målsättning om vad det egentligen är som betyder något. Sedan tar vi hjälp av struktur och vanor, så att det blir en rutin istället för en förhandling i huvudet.

Om du inte har en coach vid din sida, men ändå äntligen vill komma igång så pröva att svara på frågorna nedan:

  1. För vem vill jag uppnå mitt mål?
  2. Hur viktigt är det för mig?
  3. Vad blir möjligt när jag har nått mitt mål?

När du har en tydlig bild av ditt vad och varför så fundera på följande:

  1. Vilka små steg kan du ta för att komma vidare?
  2. Vad kan du göra varje dag?
  3. När ska du göra det?
  4. Vad behöver du förbereda, ha tillhands?
  5. Vad behöver du undvika?

Använd dig gärna av påminnelser i kalendern, mail eller meddelanden till telefonen eller små lappar som hjälper dig att komma ihåg nästa steg. Under vägens gång kommer livet hända upprepade gånger och du kommer antagligen trilla av banan då och då. Det är viktiga händelser för reflektion och lärande, inte en anledning att slå på sig själv!

Lycka till med just det du drömmer om! Vill du dela din framgångsresa med oss så når du oss på contact@jalisdevelopment.com, vi vill gärna höra om just dina utmaningar och erfarenheter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *